Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 14:28 - Умирай Гладно!!
Автор: axe Категория: Други   
Прочетен: 2966 Коментари: 11 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2011 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази сутрин, докато се рових из новините, попаднах на това. Не че е нещо, което не знам, но реших да го споделя във фейса. Започнах да пиша някакъв коментар към линка и се увлякох. Затова реших да го направя бележка. В крайна сметка обаче сметнах, че това е важно и заслужава да бъде видяно не само от приятелите и познатите ми. Та....затова се регистрирах тук и пиша този блог.

След тази невероятна увертюра нека се върнем на темата - ето до какво води консуматорският дух, който завладява все по-голяма част от света. От една страна хората, които могат да си го позволят, се тъпчат и използват природните ресурси колкото могат (вместо колкото им е наистина необходимо). Във всички развити държави хората имат наднормено тегло (а.к.а. дебели и грозни са!). От друга, след като могат да си позволят такъв живот, правят и много деца, които на свой ред също да се тъпчат и прахосват колкото могат. За известно време всичко изглежда наред. Ако погледнем миналото и бъдещето обаче, се оказва, че това няма да е много трайно. Ето например как се е изменял броят на населението през миналите 200 години и как се очаква да се измени (ако се запазят сегашните тенденции) през следващите 100. Само за последните два века сме станали 6 пъти повече. А се очаква за двойно по-малко време да станем двойно повече! И това е като вземем за основа населението преди 200 години. А ако погледнем малко по-назад!? Само хвърлете един бърз поглед на картинктие на тоя сайт!
Ние се плодим като хлебарки, а планетата си е все същата.... Мисля че картинката с влакчето е много показателна!
А в същото време, от тези 7 милиарда, които сме в момента, 1 милиард гладуват! ЕДИН МИЛИАРД ЧОВЕКА, КОПЕЛЕ!! Като някои от тях буквално умират от глад.

"Хубаво. И кво!?"
Ако някой случайно се е впрегнал (като мен) от тия неща, вероятно ще се зачуди какво можем да направим, за да не преобърнем влака. На мен на момента ми идват следните мисли:
1. Можем да не се тъпчем като прасета.
Така хем няма да дебелеем и после да се чудим как да отслабваме.

2. Можем да се постараем да не хвърляме храна.
Не помня колко точно, но бях чел, че в Европа се изхвърля някъде между 15 и 30% от храната. 15% от храната на 700 000 000 души е МНОГО тонове храна!
Но да не я хвърляме не означава да се натъпчем, само и само да не остане зян - така не се помага на никого (виж точка 1). Да не се хвърля храна означава просто да се планира по-добре.

3. Можем да не ядем (много) месо.
Знам, че сега много хора ще скочат като ужилени и ще започнат да ми обясняват колко е вредно, как от вегетарианството се затъпява, заболява и умира. На тях ще им кажа - аз съм чел по въпроса, а вие - не. Затова или почетете и вие или ми се доверете - не е вредно и даже е полезно.
А как неяденето на месо помага в борбата с глада!?
За да се отгледа един паунд ядимо телешко, отиват 16 паунда зърно. А царевицата и телешкото имат приблизително същото калорийно съдържание. Или с други думи 93.75% загуба на храна!(справка тук) Отделно през живота си една крава изпива към 10 000 литра вода (справка тук). Съвсем отделно (не понеже е маловажно, а понеже не е по темата) - отглеждането на животни е един от главните замърсители на въздуха, дори пред автомобилите (справка тук), а нуждата от повече и повече зърно води до изсичането на много гори.
Е, да, друго си е пържола.... Но дори и да не сте готови да се откажете от месото, можете просто да ядете по-малко.

4. Можем да не се плодим като хлебарки.
Тук вече се намесват и доста по-сериозни мотиви, но все пак... Струва ми се нормално едно семействто да има 1 или 2 деца. При това положение населението или намалява или се запазва.



Та....на първо време това имам на кажа. Ясно ми е, че сега 200 човека ще скочат да ме плюят - те не ме интересуват. Малоумни всезнаещи хейтъри в нета с лопата да ги ринеш. Интересуват ме хората, които (независимо дали ще се съгласят с мен или не) ще се замислят по въпроса.  А тези, които, освен да се замислят, и ще направят действително нещо по въпроса, имат уважението ми.

П.П. можете да ми пращате други предложения - ще ги допълвам.



Тагове:   глад,   храна,   пренаселване,


Гласувай:
2




1. анонимен - и какво да правим с излишната храна?
23.02.2011 14:38
и какво да правим с излишната храна?
цитирай
2. анонимен - а знаеш ли че повечето храни се пр...
23.02.2011 14:46
а знаеш ли че повечето храни се произвеждат в гладуващите страни.. Но те нямат пари да си купят тази храна.. Те се трудят повече от нас, но взимат десет пъти по-малко от нас, и сто пъти по-малко от развитите страни.
цитирай
3. анонимен - Ако не купуваме тази храна от бед...
23.02.2011 14:49
Ако не купуваме тази храна от бедните народи, тогава те ще мизерстват още повече.. Не могат да си я ядат сами, щото тракторите струват пари, горивото също, семето също, торовете също.
цитирай
4. анонимен - Икономика
23.02.2011 15:17
Да бе, дай да въведем комунизъм и порционна система, за да може гладуващите негри да не гладуват. Като не можеш да храниш 1 дете, защо правиш 10?
цитирай
5. анонимен - Да бе, дай да въведем комунизъм и ...
23.02.2011 15:46
анонимен написа:
Да бе, дай да въведем комунизъм и порционна система, за да може гладуващите негри да не гладуват. Като не можеш да храниш 1 дете, защо правиш 10?


Защото примерно ти (който правиш 10 деца) си необразован и никога не си имал шанс да бъдеш нещо повече!? А това е така, защото на развитите страни им е по-удобно да си тъп и беден и да работиш за стонинки!?
цитирай
6. анонимен - Пети коментар ми харесва. . Ще до...
23.02.2011 15:57
Пети коментар ми харесва.. Ще допълня.. Ако развиващите се страни забогатеят тоест да потребяват, то тогава ще нараснат цените на храните. Чат? Сега точно това става.. Тогава богатите страни ще започнат да гладуват..
цитирай
7. axe - Докато богатите страни започнат да ...
23.02.2011 17:47
Докато богатите страни започнат да гладуват има време. На първо време ще бъдат принудени просто да спрат да се тъпчат.

Може да хвърлите едно око на това видео: http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8&feature=player_detailpage

(5ти коментар беше от мен, но не бях логнат)
цитирай
8. toxic - Докато мисля за предложение как да ...
23.02.2011 20:26
Докато мисля за предложение как да не се преобърне влака се сещам, че продължителността на живота преди 200 г. е била 40 г, а сега е 72 за развитите страни. Още една причина за пренаселване. Има идеи как да се синтезира изкуствена евтина храна от водорасли, един японски професор предлага да се ядат скакалци, защото имат много повече протеини от всеки вид месо. Проблемът май ще е питейната вода, а не храната.
цитирай
9. анонимен - Аз изобретих машина - която прои...
24.02.2011 10:26
Аз изобретих машина - която произвежда всичко необходимо за живота.. Всичко произвежда от въздуха.. Машината взима въздух с компресор, и го вкарва в горивни клетки, в тези горивни клетки въздуха се ускорява до звукова скорост - чрез звукова помпа, вследствие на това въздуха се дейонизира, получава се нещо като обратно горене, защото слънцето постоянно зарежда въздуха с енергия.. Тази машина извлича и водата от въздуха.. Така че имаме и вода.. Но може да се произведе и аминокиселини и протеини - много е просто.. Така че ще имаме ток, вода, и храна..
цитирай
10. анонимен - Така че споко. . Има решение. . Само ...
24.02.2011 10:31
Така че споко.. Има решение.. Само чакам икономиката на сатаната да рухне. Монетарната система.. Системата на Фридман.. Те ще рухнат скоро.. Но споко.. Следва раят..
цитирай
11. milady - Браво ,мом4ета.:)
24.06.2013 19:28
Супер актуална тема..Системата е гре6но конструирана (наро4но) От вертикално..управление. трябва да преминем кам ..хоризонтално.:0 Тва най об6то казано.:) Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: axe
Категория: Други
Прочетен: 12952
Постинги: 1
Коментари: 11
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930